Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα newsletter μας

7

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ: Η Τράπεζα Τροφίμων ως μέσο αντιμετώπισης της επισιτιστικής ένδειας στην Ελλάδα

 

Λένε ότι για να λυθεί ένα πρόβλημα χρειάζεται πρώτα να μετρηθεί. Μερικά προβλήματα, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. Η πείνα και η σπατάλη απαιτούν άμεση αντιμετώπιση και με το σκεπτικό αυτό ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος ίδρυσε το 1995 την Τράπεζα Τροφίμων.

Στα 22 χρόνια ζωής της, η ‘Τράπεζα Τροφίμων – Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης’ έχει αποκτήσει μεγάλη πείρα και γνώση στον χώρο που λειτουργεί. Η εμπειρία αυτή πρέπει να αποτυπωθεί και να συμπληρωθεί. Ιδίως να εμπλουτισθεί με γνώση του τι συμβαίνει στον χώρο μας, σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η FEBA -Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων- με περισσότερα από 300 μέλη, εξελίσσεται σε έναν από τους κύριους διαύλους Κοινοτικής επισιτιστικής βοήθειας, γεγονός που σαν μέλος της FEBA, μας ενδιαφέρει απόλυτα.

Για τους λόγους αυτούς κρίναμε ότι ήρθε η ώρα να μετρηθεί το πρόβλημα και αναθέσαμε στο ΙΟΒΕ την μελέτη που έχετε στα χέρια σας. Οι στόχοι της είναι τρεις. Να περιγράψει πως λειτουργούν οι Τράπεζες Τροφίμων με την ευχή να βρούμε μιμητές σε άλλες Ελληνικές πόλεις. Ο δεύτερος, να γίνει εργαλείο για άλλους φορείς που έχουν το ίδιο αντικείμενο μ’ εμάς, και ο τρίτος να αναδείξει τρόπους καλλίτερης αξιοποίησης της σημαντικής βοήθειας που διαθέτει για τους σκοπούς μας η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν κλείσω θέλω να ευχαριστήσω θερμά, όσους συνέβαλλαν στην παρούσα έκδοση, με πρώτη την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ που χρηματοδότησε την μελέτη, και να συγχαρώ τους μελετητές του ΙΟΒΕ για την εξαιρετική δουλειά τους.

Παναγής Βουρλούμης
Πρόεδρος ΔΣ
Τράπεζα Τροφίμων

η μελέτηη παρουσίασητύπος

Η μελέτη και η παρουσίαση είναι διαθέσιμες.

Η μελέτη και η παρουσίαση είναι διαθέσιμες.

Άρθρο του Π. Βουρλούμη στην Καθημερινή, «Πώς το κράτος σπαταλά τους πόρους για την πείνα» (12/11/17)

Συνέντευξη του Ν. Βέττα στο Πρώτο Πρόγραμμα (ΕΡΤ), στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Φωνή της Ελλάδας» με τη Χ. Φραντζεσκάκη (7/11/17)

Συνέντευξη του Δ. Νέντα στον Real FM, στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Κουφόπουλου (29/10/17)

Η Καθημερινή, «Στέρηση και Σπατάλη», άρθρο του Ν. Κωνσταντάρα (29/10/17)

Η Καθημερινή, «Ανεπαρκής πρόσβαση σε τρόφιμα για 1,4 εκατ. άτομα», άρθρο της Δ. Μανιφάβα (30/10/17)

New Deal, «Τράπεζες Τροφίμων: Ο άγνωστος ρόλος τους»,  άρθρο του Α. Παπανδρόπουλου (29/10/17)

Economia, «Τράπεζα Τροφίμων: τί είναι και τί κάνει», άρθρο του Α. Παπαγιαννίδη (27/10/17)

Η μελέτη και η παρουσίαση είναι διαθέσιμες.