Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα newsletter μας

7

Έξι χρήσιμες συμβουλές για γιορτές με λιγότερη σπατάλη!

Έξι χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε ή και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων κατά την περίοδο των γιορτών.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

  1. Ας είμαστε ρεαλιστές. Μπορούμε να έχουμε κάνει σωστό προγραμματισμό εκ των προτέρων και να μην ετοιμάζουμε φαγητό για 50 άτομα ενώ περιμένουμε μόλις 5.
  2. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι περισσέψει στην κατάψυξη ή να τα μοιράσουμε στους καλεσμένους καθώς θα φεύγουν. Εάν συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες, δεν είναι δύσκολο να παροτρύνουμε τους συνδαιτυμόνες να πάρουν μαζί τους από το περίσσευμα του τραπεζιού.  Ενώ αυτά που τελικά θα μας μείνουν, μπορούν να καταψυχθούν χωρίς πολλή καθυστέρηση, μιας και καλό θα ήταν να μην μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες.
  3. Αξιοποιούμε το φαγητό που έμεινε στο γεύμα ή το δείπνο της επόμενης μέρας. Υπάρχουν πολλές δημιουργικές συνταγές στο διαδίκτυο για την αξιοποίηση εναπομείναντος φαγητού της προηγούμενης. Πιάτα όπως τα βραστά κατσαρόλας, το γκούλας, το φατούς και η παντζανέλα ξεκίνησαν από την επιθυμία να μην πεταχτούν φρούτα, λαχανικά ή και παραπανίσιο ψωμί. Αρκεί να βάλουμε στο ψυγείο τα απομεινάρια και να τα χρησιμοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν.
  4. Καλό θα είναι να τελειώνουμε τα υπόλοιπα τρόφιμα που μας έμειναν προτού φτιάξουμε κάτι άλλο. Το ένστικτο του να φτιάχνουμε κάτι νέο σε κάθε γεύμα είναι πολύ συνηθισμένο όμως προτού μαγειρέψουμε κάτι νέο,  ας κοιτάζουμε αν έχουμε τίποτα που έμεινε και που μπορεί ακόμα με ασφάλεια να καταναλωθεί. Διαφορετικά, αξιοποιούμε τα υπόλοιπα σε ένα καινούργιο πιάτο, όπως είπαμε. Να θυμόμαστε μόνο να μην ξαναζεσταίνουμε το ίδιο φαγητό και μετά να το βάζουμε ξανά στο ψυγείο.
  5. Αφήνουμε τους καλεσμένους να σερβίρονται οι ίδιοι ώστε να βάζουν όσο θέλουν. Όσο ευγενικό κι αν είναι να σερβίρει ο οικοδεσπότης τους καλεσμένους του, δεν είναι δυνατό να υπολογίζει πάντα πόσο πολύ ή λίγο θέλει ο καθένας και συνήθως η τάση είναι να σερβίρουμε πιο πολύ. (Και μια συμβουλή για τους καλεσμένους: όταν σε ένα γεύμα καλείστε να σερβιριστείτε οι ίδιοι, μην βάζετε περισσότερο απ’ όσο μπορείτε να φάτε!).
  6. Δωρίστε ό,τι δεν καταναλώνετε. Εάν αγοράζετε παραπανίσιες κονσέρβες, αποξηραμένα τρόφιμα ή άλλα μη νωπά τρόφιμα που δωρίζονται, υπάρχουν πολλά φιλανθρωπικά σωματεία που μετά χαράς δέχονται τέτοιου είδους τροφές. Αναζητήστε στο διαδίκτυο μέρη κοντά σας που δέχονται δωρεές.

Αυτές τις γιορτές να θυμόμαστε ότι η επάρκεια τροφής είναι ένα προνόμιο. Ας μην το σπαταλάμε!

... και Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονιά!